Advies voor jouw automatiseringsvraagstuk?

Spreek een consultant
De afgelopen jaren is het bedrijfsleven flink veranderd. Efficiency, kwaliteit en flexibiliteit zijn van invloed op de onderlinge concurrentieverhoudingen, wat zorgt voor een groei van automatisering en mechanisering in magazijnen. Een goed magazijnbeheer systeem is daarbij essentieel. Een betrouwbaar Warehouse Management Systeem maakt dit heel eenvoudig en zorgt bovendien voor een boost in prestaties. In dit artikel lees je wat een WMS is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn.

De term Warehouse Management Systeem wordt afgekort als WMS en betekent letterlijk magazijnbeheersysteem. Dit informatiesysteem beheert alle logistieke processen in het magazijn en wordt toegepast voor het automatiseren van magazijnen, distributiecentra of andere opslaglocaties. Van de goederenadministratie en het plaatsen daarvan in het magazijn tot de planning en distributie naar de klant. De implementatie van een Warehouse Management Systeem zorgt voor een betrouwbaar overzicht van de goederenstromen en is de basis voor automatisering en mechanisering in magazijnen.

 

Waar gebruik je een Warehouse Management Systeem voor?

Met een Warehouse Management Systeem zet je een stap richting magazijn automatisering, waarbij het verbeteren van in- en uitgaande goederenstromen voorop staat. Maar ook als je het magazijn niet (verder) wilt automatiseren en mechaniseren, is een WMS gunstig voor het aansturen van de werkzaamheden op de werkvloer. Magazijnen worden steeds groter terwijl levertijden juist korter moeten. Met een Warehouse Management Systeem kan er voldaan worden aan de hoge eisen rondom effectief en efficiënt beheer van magazijnen.

Automatiseren van goederenstromen

In de WMS software zijn alle data gecentraliseerd, die gebruikt worden om de goederenstromen in magazijnen te beheersen. Het systeem controleert daarbij niet alleen de voorraden, maar het handelt ook de orders in de juiste volgorde af, optimaliseert de logistiek en beheert de opslaglocaties in het magazijn. Hierdoor daalt het risico op fouten en kan er sneller uitgeleverd worden.

Warehouse Management Systeem voor iedere bedrijfsomgeving

Een WMS is praktisch voor iedere organisatie en alle soorten goederen mogelijk. Of het daarbij nu gaat om het automatiseren van een productiebedrijf, transportbedrijf, winkelketen of groothandel. Wel vraagt iedere sector om een eigen aanpak bij de automatisering van het magazijn. Costo Intralogistics heeft al heel wat projecten gerealiseerd in verschillende branches: van e-commerce, logistieke dienstverlening, retail tot productie en industrie.

Wat zijn de voordelen van een WMS?

WMS systemen maken het beheren van voorraden en logistieke processen efficiënter. Alle logistieke activiteiten worden vlot, gemakkelijk en secuur uitgevoerd. Hierdoor dalen de bedrijfskosten van het magazijn en kan er sneller ingespeeld worden op (nieuwe) ontwikkelingen.

 

Waarom een Warehouse Management Systeem een waardevolle toevoeging is:

  • Altijd inzicht in de actuele voorraad
  • Slimmer gebruik van de magazijnruimte
  • Hogere productiviteit
  • Efficiënter inzetten van de logistieke middelen
  • Lagere magazijnkosten
  • Minder kans op fouten
  • Grotere flexibiliteit
  • Hogere klanttevredenheid dankzij snellere en foutloze levering

Net als bij alle automatisering komt er daarnaast meer ruimte vrij voor uitdagend werk voor technische vakmensen en biedt het de kans om nieuwe dingen te leren.

Hoe werkt een Warehouse Management Systeem?

Een WMS is een geavanceerd computersysteem dat zorgt voor de optimale inzet van interne logistieke processen. De Warehouse Management Software werkt nauw samen met het ERP (Enterprise Resource Planning) en WCS (Warehouse Control Systeem), het systeem voor de aansturing van de hardware. Samen zijn dit de drie technische systemen, die de magazijnprocessen in een bedrijf ondersteunen.

 

Optimalisatie dagelijkse werkzaamheden

Aan de hand van de informatie uit het ERP stuurt het WMS de dagelijkse werkzaamheden aan. De WMS-software zet een order uit het ERP om in logistieke opdrachten. Hierbij gaat het om wat en waar iets opgehaald moet worden in het magazijn, maar het systeem kan daarbij ook rekening houden met het inpakken ervan, zodat zware bijv de zwaarste producten van de order onderop komen. Daarnaast monitort het Warehouse Management Systeem de prestaties en genereert het rapportages waardoor je beter inzicht hebt in onder andere de voorraden en de KPI’s.

Costo: expert in magazijnautomatisering

Ieder magazijn heeft zijn eigen uitdagingen. Het team van Costo Logistics Software heeft veel kennis en ervaring in magazijn automatisering en denkt graag met je mee. Wij zoeken naar slimme softwareoplossingen om ieder magazijn optimaal te laten functioneren. Bij Costo hebben we alle expertises in huis om samen tot de beste oplossing te komen. Wil je advies om je magazijn te automatiseren? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder.