Het bedrijf De Rolf groep

De Rolf groep heeft een uitstekende reputatie als totaalleverancier voor kinderdagverblijven en basisscholen. Ze leveren alle praktische oplossingen: van pennen, potloden en schriften tot computers, tafels en stoelen. Naast producten van andere leveranciers, levert de Rolf groep ook eigen producten. Ze leveren zowel binnen als buiten Europa de eigen Rolf-groep-producten, zoals in China en Australië. Het uitgebreide assortiment en de wereldwijde aanwezigheid, betekent logistieke uitdagingen voor Bram van Wichen, warehousemanager bij de Rolf groep, en zijn collega’s.

De uitdaging

Wegnemen van piekdrukte

Eén van de uitdagingen is de seizoengebondenheid van de Rolf groep. Bram van Wichen vertelt: “In rustige tijden ontvangen we circa 2.000 orderregels per dag. Best veel orders, maar voor ons nog prima te doen. De uitdaging komt pas écht om de hoek kijken als de basisscholen sluiten voor de vakantie. In deze periode geven basisscholen jaarbestellingen door, met als gevolg dat het aantal orderregels vertienvoudigd.”

Deze piekbelasting vraagt veel van Bram en zijn team: “om deze bestellingen goed te verwerken, moet het proces zo efficiënt en foutloos mogelijk verlopen. We willen onze klanten immers zo goed en zo snel mogelijk bedienen. Een andere uitdaging is de beschikbare magazijnruimte. De grote voorraad tijdens deze piek, vraagt ons om slim om te gaan met de beperkte ruimte. Het is namelijk geen optie om alleen voor deze piek ons magazijn te vergroten.”

Circa 80% van het totale Rolf-groep-assortiment, ongeveer 17.000 artikelen, ligt in stellingen en wordt getransporteerd door een uitgebreid conveyorsysteem. Ook dit conveyorsysteem is in het verleden geleverd door Costo Intralogistics. In piekperiodes worden tot wel 20.000 orderregels per dag verwerkt. Om tijdens deze piekmomenten het grote aantal orders goed te verwerken, is het essentieel dat de pickefficiëntie hoog is. Om een efficiëntieslag te maken, is gekozen voor een warehouse managementsysteem (WMS) van Costo Logistics Software in combinatie met hardware van Costo Intralogistics.

Orderpicking voice

De oplossing

Het belang van harmonie tussen software en hardware

Om de piek te verlichten zijn er al een aantal intralogistieke aanpassingen doorgevoerd in het magazijn van de Rolf groep. De belangrijkste efficiëntieslag is gemaakt door de Arrow-oplossing, het WMS van Costo Logistics Software. Bram legt uit: “in de oude situatie moest een orderpicker de doos in een bak op de Conveyor plaatsen. Door de modulaire Arrow-software van Costo Logistics Software hebben we één centraal opzetpunt voor de orderpicker. Het warehouse managementsysteem (WMS) bepaalt het juiste volume van de order en geeft aan welke doos (dozen) er nodig zijn, afgestemd op de order. Deze techniek heet ‘cubing’ en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lucht wordt getransporteerd. De hardware van Costo Intralogistics zorgt ervoor dat de doos op het juiste moment bij de correcte zone wordt aangeboden. In de zone verzamelt de orderpicker via een orderverzamelsysteem de bestelling. De orderpicker wordt geholpen met voice-picking zodat hij weet welke artikelen hij moet pakken en heeft hij zijn handen vrij om goederen te verzamelen. Door de inzet van zonepicking hoeft de orderpicker minder ver te lopen dit bespaart tijd.”

Het resultaat

Naadloos op elkaar aangesloten hardware en software

Bij het kiezen van intralogistieke warehouse managementsysteem en hardware, werden oplossingen van meerdere partijen zorgvuldig door Bram en zijn team vergeleken. Wat gaf de doorslag om te kiezen voor Costo Logistics Software in combinatie met Costo Intralogstics?

“De gecombineerde expertise van zowel software als hardware gaf de doorslag. Costo Intralogistics is een ‘one-stop-shop’ waarbij de oplossingen naadloos aansluiten op ons magazijn. Het warehouse managementsysteem (WMS) en warehouse control systeem (WCS) van Costo Logistics Software communiceert perfect met de hardware van Costo Intralogistics. Bovendien biedt de Costo Logistics Software-software als extra voordeel dat het in de basis al een zeer compleet programma is. Daarnaast is de software eenvoudig uit te breiden voor maatwerkoplossingen. Wat ook opvalt is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem voor onze medewerkers. Het team van Costo Intralogistics en Costo Logistics Software denkt mee in het vinden van de juiste oplossing en het contact is prettig”

Ook naar de toekomst toe, ziet de Rolf groep kansen voor samenwerking met Costo Intralogtics en Costo Logistics Software. “De afgelopen tijd hebben we ons vooral gericht op het optimaliseren van onze grootste orderstroom die via de rollerband getransporteerd wordt. Naast dit systeem hebben we voor circa 20% van ons assortiment een vijftal andere pick-processen. Hier zien we nog een aantal verbetermogelijkheden.”

Costo collegues

Advies

Neem contact op met onze specialisten

Wilt u ook een succesvolle samenwerking starten voor uw logistieke oplossingen? Neem contact op met een van onze specialisten en dan helpen wij u graag met uw uitdagingen!

Leading innovations

Bekijk ook één van onze andere cases

Case Smyths toys

Focus op schaalbaarheid, voorraad optimalisatie en het reduceren van de benodigde m2 zorgden voor het samenvoegen van retail en e-commerce in één magazijn bij Smyths Toys in Walsrode, Duitsland.
De slimme toepassing en samenwerking van WMS, ERP & hardware maakte dit mogelijk.

Case Logistieke dienstverlener

Dubbelslag in efficiëntie Orderverzamelen en crossdocking over dezelfde sorter bij een logistieke dienstverlener. De uitdaging DIY-branche flexibel bedienen: Slimmer crossdocken door een logistieke dienstverlener, Willebroek (BE) Met een ruimtebesparing van meer dan 50%, een forse foutreductie in het proces en een efficiëntieverbetering in het orderverzamelen is deze logistieke dienstverlener klaar voor verdere groei. Voor een…